Maalämpöjärjestelmään kannattaa asentaa puskurivaraaja

Maalämpöfoorumilla ja muilla suosituilla netin keskustelupalstoilla käydään vilkasta keskustelua maalämmöstä. Maalämpöön siirtyneet vertailevat kokemuksiaan ja tietojaan muun muasssa maalämpöpumpun sähkönkulutuksesta. Maalämpöpumpun sähkönkulutukseen vaikuttaa se, miten maalämpöpumppu on kytketty maalämpöjärjestelmään. Kun maalämpöpumppu kytketään oikealla tavalla, käytetään patterilämmitteisissä taloissa erillistä työsäiliötä eli puskurivaraajaa ja lattialämmitystaloissa ohivirtauskytkentää.

 

Puskurivaraaja vähentää maalämpöpumpun sähkönkulutusta

Kun vesikiertoisilla pattereilla lämmitettävä talo siirtyy maalämpöön, maalämpöjärjestelmään kannattaa ehdottomasti asentaa puskurivaraaja. Vaikka maalämpöjärjestelmä tulisi jonkin verran halvemmaksi ilman puskurivaraajaa, siinä ei kannata säästää.

 

Maalämpöpumppu ja puskurivaraaja pienennettyKuvan maalämpöpumppu on kytketty oikeaoppisesti puskurivaraajaa käyttäen.

Puskurivaraajan sisältämä vesi lisää patteriverkoston vesitilavuutta merkittävästi. Ilman puskurivaraajaa toimiva maalämpöpumppu lämmittää nopeasti pattereissa kiertävän veden ja lakkaa käymästä sen jälkeen. Kun patterit ovat luovuttaneet lämpönsä asuintiloihin, maalämpöpumppu käynnistyy pian uudelleen.

Puskurivaraajaan kytketty maalämpöpumppu lämmittää kerralla suuremman määrän vettä. Tämän ansioista maalämpöpumppu käynnistyy harvemmin ja käy yhtäjaksoisesti pidemmän aikaa. 

Pitkien käyntijaksojen aikana maalämpöpumppu toimii paremmalla hyötysuhteella kuin lyhyiden käyntijaksojen aikana, sillä maalämpöpumpun kylmäaineen höyrystymis- ja lauhtumisprosessin vakioituminen kestää muutaman minuutin ajan maalämpöpumpun käynnistyttyä. Mitä paremmalla hyötysuhteella maalämpöpumppu toimii, sitä pienempi maalämpöpumpun sähkönkulutus on suhteessa tuotetun lämpöenergian määrään.

 

Puskurivaraaja pidentää myös kompressorin käyttöikää

Usein toistuvat käynnistykset rasittavat maalämpöpumpun kompressoria enemmän kuin tasainen käynti. Kun puskurivaraajan ansiosta maalämpöpumpun käynnistymiskerrat harvenevat, maalämpöpumpun kompressori kuluu vähemmän ja kompressorin käyttöikä pitenee.

 

Puskurivaraaja tasaa lämpötilojen vaihteluita

Puskurivaraajalla varustettuun maalämpöjärjestelmään asennetaan kiertovesipumppu, joka kierrättää lämmitysvettä puskurivaraajan ja patteriverkoston välillä. Kiertovesipumppu kierrättää lämmitysvettä myös silloin, kun maalämpöpumppu lämmittää käyttövettä. Kun lämmitysveden kierto on jatkuvaa, pysyy pattereiden ja asuintilojen lämpötila tasaisempana verrattuna tilanteeseen, missä puskurivaraajaa ja lämmitysverkon erillistä kiertovesipumppua ei ole asennettu. Veden kierron jatkuvuus on erityisen tärkeää taloissa, joissa on vesipatterilla toteutettu tuloilman esilämmitys. Mikäli veden kierto lakkaa esilämmityspatterissa kovilla pakkasilla, voi tuloilmapatteri jäätyä.

Puskurivaraaja tasaa lämpötilojen vaihteluja myös toisesta syystä. Kun maalämpöpumppu lämmittää käyttövettä, virtaa maalämpöpumpun putkissa pääsääntöisesti kuumempaa vettä kuin patteriverkostossa. Kun käyttöveden lämmitys lakkaa, maalämpöpumpun vaihtoventtiili kääntää maalämpöpumpun veden virtauksen kohti patteriverkostoa. Mikäli maalämpöpumppuun ei ole asennettu puskurivaraajaa, suuntautuu patteriverkostoon tuolloin hetkellinen lämpöpulssi, kun maalämpöpumpun putkissa ollut kuumempi vesi ohjautuu pattereihin. Kun maalämpöpumppuun on asennettu puskurivaraaja, tämä kuumempi vesiannos ohjautuu puskurivaraajaan, missä se sekoittuu viileämpään veteen. Näin patteriverkostoon ei kohdistu hetkellistä lämpöpulssia ja lämpölaajenemisen haittavaikutukset pienenevät. 

Koska puskurivaraaja tasaa patteriverkoston lämpötilojen vaihteluita, patteriverkostossa ei tapahdu niin suuria lämpölaajenemisesta aiheutuvia liikkeitä kuin ilman puskurivaraajaa toimivissa maalämpöjärjestelmissä. Tämän seurauksena patterien napsuminen vähenee ja putkiliitokset kestävät paremmin.

 

Puskurivaraaja varmistaa maalämpöpumpun häiriöttömän toiminnan joka tilanteessa

Maalämpöpumpun toiminnan häiriöttömyyden kannalta on tärkeää, että lämmitettävän veden virtaus maalämpöpumppuun on riittävää. Muuten maalämpöpumppu ei saa purettua tuottamaansa lämpöä laitteesta ulos, mistä voi seurata häiriötilanne.

Termostaatit ovat lämmönjakoverkostossa olevia laitteita, jotka sulkevat lämmönjakopiirin, kun huoneen lämpötila nousee tavoitetasoa korkeammaksi. Kun termostaatti menee kiinni, veden virtaama vähenee lämmönjakoverkostossa. Mikäli termostaatteja sulkeutuu monta kerralla, voi lämmitysveden virtaama maalämpöpumpulle muodostua liian pieneksi ja maalämpöpumppu voi mennä häiriötilaan. Kun maalämpöpumppuun on kytketty puskurivaraaja, veden virtaamalle ei ole esteitä, maalämpöpumpun häiriötön toiminta on taattu ja maalämpöjärjestelmän käyttö on huoletonta.

Tom Allen Senera Oy suunnittelee ja asentaa laadukkaat maalämpöjärjestelmät Suomen laajimmalla kokemuksella. Pyydä meiltä maksuton kartoitus ja tarjous!

Pyydä tarjous

Katja Manner

Kirjoittanut Katja Manner

Viimeisimmät Blogit