Hyödyllisiä vinkkejä maalämpöpumpun valintaan

Jokainen omaan taloonsa maalämpöä suunnitteleva haluaa varmasti valita parhaan mahdollisen maalämpöpumpun markkinoilla tarjolla olevista vaihtoehdoista. Tässä blogissa kerron muutamia hyödyllisiä vinkkejä, jotka kannattaa ottaa huomioon maalämpöpumppua valitessa.

Pitkä takuu kertoo maalämpöpumpun laadusta

Korkealaatuiset maalämpöpumput on mitoitettu pitkää, kuten 25 vuoden, käyttöikää varten. Käyttöiän lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota maalämpöpumpun takuuaikaan. Pitkä takuuaika on merkki siitä, että valmistaja luottaa maalämpöpumppunsa laatuun.


Suuren valmistajan maalämpöpumppu on usein pienen valmistajan maalämpöpumppua varmempi valinta, sillä suurilla valmistajilla on usein käytettävissään enemmän resursseja maalämpöpumpun tuotekehittelyyn. Lisäksi suurilla valmistajilla on usein toimiva huolto-organisaatio, jolloin varaosien ja ammattitaitoisen huoltohenkilön saaminen ongelmatilanteissa on helpompaa.

 

Valitse energiatehokas maalämpöpumppu

 

Maalämpöpumpun yksi tärkeä ominaisuus on lämmön tuotannon energiatehokkuus eli hyötysuhde. Mitä parempi hyötysuhde on, sitä vähemmän maalämpöpumppu käyttää sähköä suhteessa tuotetun lämmitysenergian määrään. Maalämpöpumpun hyötysuhteeseen vaikuttavat mm. kompressorin tehokkuus, lämminvesivaraajan rakenne sekä kiertovesipumpun suunnittelu.

 

Kaksoisvaipalla varustetuissa lämminvesivaraajissa käyttöveden lämmitys on tehokkaampaa kuin esimerkiksi kuparikierukalla varustetuissa lämminvesivaraajissa, sillä lämpöä luovuttava pinta-ala on kaksoisvaippavaraajissa suurempi. Kiertovesipumpun ohjaus, joka pitää maalämpöpumpulta lähtevän ja sille palaavan veden lämpötilaeron vakiona, parantaa maalämpöpumpun hyötysuhdetta edelleen.

 

Valitse oikealla tavalla kytkettävä maalämpöpumppu

 

Kun maalämpöpumpun kytkentä suoritetaan oikein, varmistetaan riittävä lämmitysveden kierto maalämpöpumppuun kaikissa olosuhteissa. Maalämpöpumppu tulee kytkeä käyttäen joko ohivirtauskytkentää tai erillistä työsäiliötä eli puskurivaraajaa. Ohivirtauskytkentää käytetään, kun rakennuksessa on lattialämmitys ja erillistä työsäiliötä silloin, kun talossa on patteriverkosto.

 

Puskurivaraajan ansiosta maalämpöpumpun käyntijaksot pitenevät, mikä parantaa maalämpöpumpun energiatehokkuutta ja pidentää sen käyttöikää. Erillinen työsäiliö tekee maalämpöpumpun myös riippumattomaksi lämmitysverkossa tapahtuvista säädöistä, jolloin maalämpöpumpun häiriöalttius pienenee. Tämä lisää maalämpöjärjestelmän käytön huolettomuutta.

 

Eriytetty lämmitysveden ja käyttöveden tuotanto säästää energiaa

 

Nykyään lähes kaikissa maalämpöpumpuissa on eriytetty lämmitysveden ja lämpimän käyttöveden lämmitys. Tämä on tärkeää, koska maalämpöpumppu käyttää sitä enemmän energiaa ja sen käyttö on siis sitä kalliimpaa, mitä kuumemmaksi vesi pitää lämmittää.

 

Lämmin käyttövesi on suurimman osan vuodesta kuumempaa kuin lämmitysverkostossa kiertävä vesi. Tätä kuuminta lämpötilaa on syytä tehdä mahdollisimman vähän eli vain tarpeen mukaan. Esimerkiksi lattialämmitysverkostossa kiertävän veden lämpötilaa ei tarvitse nostaa suihkuveden tasolle. Kun lämmitysvesi ja lämmin käyttövesi tuotetaan erikseen, maalämpöpumpun sähkönkulutus vähenee.

 

Patterilämmitteiseen taloon tarvitaan korkean lämpötila-alueen maalämpöpumppu

 

Maalämpöpumppu tulee valita sen mukaan, onko talossa lattia- vai patterilämmitys. Kun talossa on patterilämmitys, tarvitaan korkean lämpötila-alueen maalämpöpumppu, joka tuottaa hyvällä hyötysuhteella patteriverkoston vaatimaa kuumempaa, tarvittaessa yli 60-asteista, lämmitysvettä. Matalamman lämpötila-alueen maalämpöpumput käyttävät pakkasilla patteriverkoston lämmittämiseen lisävastuksia, mistä seuraa ylimääräisiä kustannuksia.

 

Hiljainen maalämpöpumppu ei häiritse yöunia

 

Maalämpöpumpun hiljainen käyntiääni on tärkeä ominaisuus silloin, kun teknisen tilan ja asuinhuoneiden välillä ei ole ääntä eristäviä seiniä tai välipohjaa. Jos maalämpöpumpun akustiikka on suunniteltu huolellisesti, melutaso laskee monta desibeliä. Myös kolmitieventtiilin toimintatapaan kannattaa kiinnittää huomiota. Moottorikäyttöinen kolmitieventtiili käy magneettiventtiiliä pehmeämmin. Kun valitset maalämpöpumpun oikein, voit nukkua yöunesi rauhassa.

Katja Manner

Kirjoittanut Katja Manner

Viimeisimmät Blogit