Energiaremontti tuo taloyhtiölle selvää säästöä

Monissa taloyhtiöissä on jouduttu viime vuosina korottamaan toistuvasti yhtiövastikkeita ja vuokria. Syynä tähän on yleensä ollut lämmityskustannusten jatkuva nousu. Energiaremontin avulla kehitys voidaan kääntää päinvastaiseen suuntaan. Kustannusten kannalta tehokkaimmat saneeraukset kohdistuvat talon lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmään. Esimerkiksi maalämmöllä ja poistoilman lämmön talteenotolla voidaan saavuttaa huomattavat säästöt.


Maalämpöön siirtyminen tuo suurimmat säästöt

Maalämpöön siirtyminen on tehokas yksittäinen keino lämmityskulujen leikkaamiseen. Maalämpöön siirryttyä säästöjä kertyy vuosittain sen verran, että niillä saadaan katettua sekä kiinteistön lämmitys että lainanhoitokulut investoinnin takaisinmaksuaikana, joka kestää muutamia vuosia. Takaisinmaksuajan jälkeen säästöt ovat vielä suuremmat. Usein säästöillä voidaan rahoittaa myös muita taloyhtiön remontteja.

Tutustu tästä vantaalaiseen rivitaloyhtiöön, joka saavutti maalämpöön siirtymällä n. 74 % säästöt, yli 26 000 euroa vuodessa.

 

Poistoilman lämmön talteenotto täydentää maalämpöä

Kun taloyhtiön lämmitysjärjestelmä vaihdetaan maalämpöön, voidaan järjestelmää usein täydentää poistoilman lämmön talteenotolla. Maalämpöjärjestelmän ja poistoilman lämmön talteenoton yhdistelmällä kiinteistön kokonaisenergiankulutusta voidaan leikata jopa 70 %. Poistoilman lämmön talteenottojärjestelmä voidaan asentaa myös entisen lämmitysjärjestelmän rinnalle.

Poistoilman lämmön talteenottoyksikkö sijoitetaan katolle huippuimurin paikalle. Yksikössä on lämmönvaihdin, jonka kautta poistoilman lämpö siirretään lämmönkeruunesteeseen. Lämmönkeruuneste kuljettaa talteenkerätyn lämmön lämpöpumpulle, joka hyödyntää lämmön rakennuksessa tarvitun lämpimän käyttöveden sekä patteriverkoston lämmityksessä.

 

Myös yläpohjan lisäeristystä kannattaa harkita

Rakennuksen energiatehokkuutta voidaan parantaa myös yläpohjan lisäeristyksen avulla sekä teettämällä rakennukseen ikkuna- tai julkisivuremontti. Yläpohjan lisäeristäminen on kustannustehokas toimenpide, kun yläpohja on riittävän tilava. Tällöin lisälämmöneriste voidaan puhaltaa olemassa olevan villan päälle. Yläpohjan eristystä lisäämällä voidaan saavuttaa yli 10 % energiansäästöt. Ikkuna- ja julkisivuremontit ovat yläpohjan lisäeristystä kalliimpia korjauksia.

 

Lämpöenergiaa talteen myös jätevesistä?

Käyttöveden lämmitykseen kuluu suuri osa rakennuksen energiankulutuksesta. Huoneistoihin asennettavien vesimittarien avulla asukkaat voivat seurata vedenkulutustaan sekä vähentää turhaa vedenkäyttöään. Suihkuihin ja hanoihin voidaan lisäksi asentaa vettä säästävät sekoittimet ja suuttimet.

Lähitulevaisuudessa joudutaan miettimään entistä tarkemmin erilaisia energiansäästömahdollisuuksia. Tällä hetkellä lämpöenergiaa valuu hukkaan esimerkiksi viemäreiden kautta. Jätevesien sisältämää lämpöä voidaan periaattessa hyödyntää myös kiinteistökohtaisesti käyttäen samantyyppistä tekniikkaa kuin poistoilman lämmön talteenotossa. Tämä innovaatio odottaa vielä läpimurtoaan Suomessa.

Katja Manner

Kirjoittanut Katja Manner

Viimeisimmät Blogit