Uusiutuvaa energiaa Kolille: Luontokeskus Ukko ja Break Sokos Hotel maa- ja ilma–vesilämpöön

Tom Allen Senera urakoi Kolin kansallispuistossa sijaitseviin luontokeskus Ukkoon ja Break Sokos Hotel Koliin maalämpö- ja ilmavesilämpöjärjestelmän. Urakan ympäristövaikutukset ovat merkittävät. Nykyinen öljylämmitysjärjestelmä kuluttaa noin 180 000 litraa öljyä vuodessa ja öljyn palamistuotteena syntyy noin 476 tonnia hiilidioksidipäästöjä. Maalämpö- ja ilma–vesilämpöjärjestelmään siirryttyä CO2-päästöt putoavat 150 tonniin (68,5 %). Myös öljykuljetusten ympäristöriskejä saadaan pienennettyä. Nykyisin öljyrekka joutuu käymään talviaikaan Kolilla viikoittain ja sen kaatuminen aiheuttaisi vakavat ympäristövahingot.

Maa- ja ilmavesilämpöjärjestelmässä hyödynnetään pääosin uusiutuvaa maa- ja kallionperän lämpöä. Kalliosta saatavaa energiaa hyödynnetään myös hotellihuoneiden viilennyksessä. Lämpö- ja jäähdytysenergian hyödyntämistä varten alueelle porataan 35 kpl yli 300 m syvää energiakaivoa. Energiakaivojen poraukset suorittaa Rototec Oy. Lämmönjakokeskukseen asennetaan neljä 90 kW:n lämpöpumppua. Öljylämmitysjärjestelmä jätetään uuden lämmitysjärjestelmän rinnalle huipputehojen tuottamista varten kovimmilla pakkasilla.

Ympäristöministeriö on myöntänyt luvan energiakaivojen porauksille Kolin kansallispuistosta annetun asetuksen mukaisesti. Energiakaivot porataan jo rakennetulle luontokeskus Ukon ja hotellin piha-alueelle sekä laskettelurinteiden yläpäähän. Ensimmäisen vaiheen poraukset kestävät viisi viikkoa, ja alue on viimeistely niiden osalta juhannukseen mennessä. Toisen vaiheen poraukset alkavat elokuun lopussa ja ne valmistuvat marras-joulukuun aikana. Sekä hotelli että luontokeskus ovat avoinna töiden ajan normaalisti.

Koli maalämpöön

Kuvassa Tom Allen Seneran. Rototecin, Metsähallituksen ja Pohjois-Karjalan Osuuskaupan edustajia tapaamisessa Kolilla.

Lämpökaivojen porausta

Porari Rami Ruuhijärvi poraamassa ensimmäisiä lämpökaivoja hotellin päädyssä huhtikuun alussa 2018.

Kuvat: Kimmo Kirves, tekijänoikeudet Sanomalehti Karjalainen Oy.

Lue lisää hankkeesta täältä.

Katja Manner

Kirjoittanut Katja Manner

Viimeisimmät Blogit