Plusenergiatalo nousee Kalasatamaan – Tom Allen Senera toteuttaa talon energiajärjestelmän

Helsingin Kalasatamaan nousee kerrostalo, jonka suunnitellaan tuottavan enemmän energiaa kuin se kuluttaa. Tom Allen Senera vastaa kahdeksankerroksisen asuintalon energiajärjestelmän toteutuksesta.

Hanke on yksi EU:n Excess-projektin neljästä pilottitalosta ja niistä vaativin Suomen pohjoisen ilmaston takia. Muut kohteet sijaitsevat Itävallassa, Belgiassa ja Espanjassa. Projektin tavoitteena on kehittää asuntorakentamiseen monistettava malli energiaa tuottavasta rakennuksesta.

Excess Plusenergiakerrostalo Kuva Sweco Architects Oy blog

Havainnekuva Kalasataman plusenergiatalosta. Kuva: Sweco Architects Oy

Kalasatamaan rakennettavassa kerrostalossa pilotoidaan uutta ja entistä energiataloudellisempaa maalämpötekniikkaa, joka tulee lähitulevaisuudessa saataville myös tavallisiin asuinkerrostaloihin. Tekniikka mahdollistaa pienemmät lämmityskulut ja hiilidioksidipäästöt.

Kerrostalon julkisivuun asennetaan aurinkosähköpaneeleita ja myös suurin osa katon pinta-alasta peittyy yhdistetyillä aurinkosähkö- ja aurinkolämpöpaneeleilla. Aurinkopaneelien ohella uusiutuvan energian lähteenä on 600–800 metriä syviä energiakaivoja. Huoneistojen jäähdytyksessä hyödynnetään energiakaivoista saatavaa jäähdytysenergiaa. Energiakaivot toimivat myös lämpövarastona, sillä niihin ladataan yli jäävä lämpöenergia. Energiakaivojen lataus tehostaa maalämpöjärjestelmän toimintaa lämmityskaudella.

Talon lämmityksen älykäs ohjausjärjestelmä huomioi sääennustetietojen lisäksi uusiutuvan energian tarjonnan sähkömarkkinoilla sekä sähkön hinnan. Lämpöpumput käyvät enemmän silloin, kun uusiutuvaa ja edullista sähköenergiaa on tarjolla. Suomalaisen Gebwellin uutta teknologiaa edustavat maalämpöpumput tuottavat lämmintä käyttövettä asukkaiden käyttöön korkealla hyötysuhteella.

Kalasataman rakennushanketta vetää Bassotalo ja Sweco vastaa projektin kokonaissuunnittelusta. Teknologian tutkimuskeskus VTT on mukana tutkimusosapuolena. Tom Allen Seneran lisäksi hankkeeseen osallistuvat Gebwell ja Muovitech. Rakentaminen aloitetaan vuoden 2021 alussa. Lue lisää projektista täältä.

 

Tom Allen Senera Oy suunnittelee ja asentaa laadukkaat maalämpö- ja lämmöntalteenottojärjestelmät Suomen laajimmalla kokemuksella. Pyydä meiltä maksuton kartoitus ja tarjous!

Pyydä tarjous

 

Katja Manner

Kirjoittanut Katja Manner

Viimeisimmät Blogit