Tom Allen Senera urakoi Musiikkitaloon tehokkaan energiankierrätysjärjestelmän

Tom Allen Senera urakoi Musiikkitaloon energiankierrätysjärjestelmän, joka parantaa merkittävästi talon energiatehokkuutta. Järjestelmä tuottaa arviolta 30 % energiansäästöt.

MusiikkitaloKuva: Musiikkitalo, David Jakob.

Musiikkitalossa tarvitaan yhtäaikaisesti sekä lämmitystä että jäähdytystä kaikkina vuodenaikoina. Jäähdytystä tarvitaan esimerkiksi tiloissa, joissa on paljon lämpöä tuottavaa tieto- ja esitystekniikkaa. Konserttisaliakin on jäähdytettävä, sillä tapahtumien aikana lämpöä tuottavat salin täyttävä yleisö ja valaistus.

Energiankierrätysjärjestelmä ottaa talteen jäähdytysprosesseissa syntyvän hukkalämmön. Hukkalämpö hyödynnetään nyt tilojen, tuloilman sekä käyttöveden lämmitykseen, kun se ennen johdettiin kaukojäähdytysverkkoon.

Musiikkitalon konserttisaliEnergiankierrätysjärjestelmä ottaa talteen ja käyttää uudelleen lämmön, jota tuottavat esimerkiksi konserttisalissa laitteet ja yleisö. Kuva: Musiikkitalo, Arno de la Chapelle.

Musiikkitaloon asennettiin lämpöpumppujärjestelmä, jonka avulla talteen kerätty lämpö nostetaan riittävän korkeaan lämpötilaan. Lämpöpumppujärjestelmässä on kolme 84 kW:n lämpöpumppua sekä lämminvesivaraajia. Laitteiden mahduttaminen samaan tilaan vaati huolellista suunnittelua, jossa Tom Allen Senera hyödynsi uusinta 3D-mallinnustekniikkaa. Järjestelmä on kytketty kiinteistöautomaatioon, jolla ohjataan koko Musiikkitalon lämmitystä ja jäähdytystä.

Musiikkitalon kiinteistöpäällikkö Marko Oittisen mukaan energiankierrätysjärjestelmä on Musiikkitalolle tärkeä energiahanke. Talolle on myönnetty ensimmäisten joukossa Suomessa vaativa käyttövaiheen RTS-ympäristöluokitus. Oittisen mukaan uusi järjestelmä tukeekin hyvin Musiikkitalon ympäristövastuullista toimintaa. Hanke on myös taloudellisesti kannattava, sillä takaisinmaksuaika on arviolta noin viisi vuotta.

Hankkeessa oli mukana suunnittelijana Granlund. Lue lisää urakasta Granlundin sivuilta.

 

Tom Allen Senera Oy suunnittelee ja asentaa laadukkaat maalämpö-, ilmavesilämpö- ja lämmöntalteenottojärjestelmät Suomen laajimmalla kokemuksella. Pyydä meiltä maksuton kartoitus ja tarjous!

Pyydä tarjous

Katja Manner

Kirjoittanut Katja Manner

Viimeisimmät Blogit