As Oy Järvenpään Haltianpolku 11 luopui kaukolämmöstä – tilalle maalämpö ja LTO

Maalämpö ja poistoilman lämmön talteenotto on edullinen vaihtoehto kaukolämmölle myös suurissa kiinteistöissä. Tämä järjestelmä onkin yleistymässä esimerkiksi asuinkerrostalojen lämmitysmuotona.

Kiinteistö & Energia -lehti uutisoi As Oy Järvenpään Haltianpolku 11:n maalämpö- ja LTO-hankkeesta.  Kolmikerroksisessa kerrostalossa on 29 huoneistoa. ”Varovainen arviomme on, että maalämmöllä säästämme ostetun energian kuluissa noin 65−75 prosenttia”, kertoo hallituksen puheenjohtaja Simo Tolkki. Säästöjä kertyy vuosittain noin 10 000–12 000 euroa.

Kerrostalojen tontit ovat yleensä melko pieniä, joten tarvittavien energiakaivojen määrää kannattaa vähentää asentamalla maalämmön rinnalle poistoilman lämmön talteenotto. Tuolloin asuintiloista poistuva lämpöenergia palautetaan uudelleen käytettäväksi lämmityksessä. Poistoilman lämmöllä ladataan kesäaikana myös energiakaivoja, mikä parantaa koko järjestelmän energiatehokkuutta.

Simo Tolkki suosittelee, että taloyhtiö hankkii järjestelmän toimittajalta ylläpito- ja valvontapalvelun, jos taloyhtiössä ei ole ketään, joka voisi valvoa järjestelmän toimintaa.

Järvenpään Haltianpolulle on tulossa myös käyttövesiputkien remontti. Tuolloin taloyhtiö kaavailee maaviileän asentamista huoneistoihin. Maaviileäjäähdytyksessä hyödynnetään energiakaivojen viileyttä, eikä jäähdytysenergia maksa mitään.

 Lue lisää: Kiinteistö & Energia, 2/2019 (tilaajille)

Katja Manner

Kirjoittanut Katja Manner