Kerrostalot Mannerheimintiellä siirtyvät lähes omavaraiseen lämmitykseen

Helsingin keskustassa on käynnissä urakka, jonka kunnianhimoisena tavoitteena on saada kahdesta kerrostalosta lämmityksen suhteen lähes omavarainen. Tom Allen Senera urakoi taloyhtiöön maalämmön ja jäähdytyksen maaviileällä. Taloyhtiö asennuttaa myös aurinkopaneelit. Uusiutuvaan energiaan siirtymisen myötä taloyhtiö irtautuu kaukolämmöstä.

As Oy Mannerheimintie 87–89 on kahden asuintalon taloyhtiö, jossa on yhteensä 106 asuntoa. Taloyhtiö päätti vaihtaa lämmitysmuotoa, kun kaukolämpöjärjestelmä oli tullut käyttöikänsä päähän. ”Ryhdymme lämmityksen suhteen omavaraiseksi ja ympäristöystävälliseksi”, kertoo taloyhtiön suunnitelmista hallituksen puheenjohtaja Juha Terhikari.

Tom Allen Senera urakoi taloyhtiöön maalämpöjärjestelmän, jonka lämmönlähteeksi porataan 18 kpl 400 metriä syviä energiakaivoja. Taloyhtiö asennuttaa lisäksi aurinkopaneelit, jotka tuottavat sähköä maalämpölaitteistolle. Tom Allen Senera asentaa kerrostaloihin myös maaviileää hyödyntävän jäähdytyksen. Taloyhtiön osakkaat saavat itse päättää, haluavatko hyödyntää jäähdytystä asunnoissaan. Kun jäähdytystä käytetään kesällä, huoneistojen ylimääräinen lämpö johdetaan energiakaivoihin. Lämpö varastoituu kallioperään, mikä parantaa järjestelmän hyötysuhdetta lämmityskauden aikana.

Suomen lämpöpumppuyhdistyksen toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen toteaa, että lämmitysjärjestelmien vaihdoksia on siivittänyt kaukolämmön hinnan nousu. Hirvonen kertoo, että usein taloyhtiön vastikkeita voidaan laskea välittömästi uuteen lämmitysmuotoon siirryttyä. Helenin johtaja Maiju Westergrenin mukaan kaukolämpöverkosta irtautumiseen vaikuttaa kiinnostus omaan energiantuotantoon.

As Oy Mannerheimintie 87–89 taloyhtiössä tehdään muitakin energiatehokkuutta edistäviä toimia. Asuntoihin asennetaan painovoimaista ilmanvaihtoa parantava järjestelmä, jossa nykyiset ilmanvaihtoventtiilit korvataan älyventtiileillä. Lisäksi autopaikoille asennetaan valmiudet ladata sähköautoja.

Valtio tukee taloyhtiöiden energiatehokkuutta parantavia projekteja ARAn energia-avustuksella. Energia-avustuksen määrä on enintään 50 % avustettavaksi hyväksytyistä kustannuksista. Taloyhtiöillä on mahdollisuus saada urakkaansa 4 000–6 000 euron asuntokohtaisen avustuksen. 4 000 euroa ylittävän avustuksen voi saada, mikäli rakennuksen energiankulutus lähenee korjausten myötä nollaa.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Juha Terhikari uskoo, että taloyhtiö tulee saamaan avustusta enimmäismäärän. ”Energiavertailu tehdään rakennuksen alkuperäiseen lämmitysmuotoon, joka vuonna 1951 oli kivihiili”, hän perustelee.

Lue lisää hankkeesta tästä.

 

 

Tom Allen Senera Oy suunnittelee ja asentaa laadukkaat maalämpö- ja lämmöntalteenottojärjestelmät Suomen laajimmalla kokemuksella. Pyydä meiltä maksuton kartoitus ja tarjous!

Pyydä tarjous

 

Katja Manner

Kirjoittanut Katja Manner