Kaukolämmön hinta ohjaa maalämmön käyttöön

Maalämpö on sähkö- ja öljylämmitystä mutta myös kaukolämpöä edullisempi lämmitystapa. Tässä blogissa vertaan maalämmön ja kaukolämmön lämmityskuluja toisiinsa.

 

Maalämmöllä edullisemmat vuosittaiset lämmityskustannukset

 

Energiateollisuus ry:n nettisivuilla on julkaistu taulukoita Suomen kaukolämmön tuottajien hinnoista. Kun kaukolämmön hinnaksi oletetaan yhteistuotannossa tuotetun kaukolämmön vuoden 2012 hinnan keskiarvo 80,88 e/MWh, omakotitalon vuosittaiset lämmityskulut ovat huomattavasti pienemmät maalämmöllä kuin kaukolämmöllä. Esimerkkilaskelma on blogin lopussa.

 

Maalämmön alkuinvestointikulut ovat kaukolämpöä jonkin verran suuremmat, mutta kaukolämpöönkään liittyminen ei ole ilmaista. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla pelkkä kaukolämpöön liittymismaksu on 5 000 euron luokkaa, jopa 5 900 euroa. Lisäksi tulee kuluja lämmönvaihtimesta ja muista laitteista sekä asennustöistä ja tarvikkeista, jolloin kaukolämmön hankintakustannuksiksi tulee helposti yli 10 000 euroa. Saneerauskohteessa tähän päälle lisätään vielä vanhan järjestelmän purkukustannukset.

 

Kaukolämmön hinta nousussa

 

Kaukolämmön hinta on ollut koko 2000-luvun ajan nousussa, eikä laskua ole odotettavissa fossiilisten polttoaineiden hinnan nousun takia. Maalämmön valinnut on kaukolämpöasiakasta riippumattomampi energian hintojen noususta, sillä maalämmöllä ostettavan energian määrä on olennaisesti pienempi. Maalämpö onkin omavaraisin lämmitysmuoto, koska ostoenergiaa tarvitaan tyypillisesti korkeintaan 1/3 koko lämmitysenergian tarpeesta.

 

Kaukolämmön hinnan selvittäminen on hankalaa

 

Kaukolämmön ja maalämmön hintavertailua hankaloittaa, että kaukolämmön hinnat vaihtelevat vuodenajoittain ja ne on jaoteltu pariin eri luokkaan, kuten perusmaksuun ja energiamaksuun. Myyntihinnastossa on usein lihavoitu verottomat hinnat, vaikka kuluttaja joutuu joka tapauksessa maksamaan verollisen hinnan. Näin tavallisen kuluttajan voi olla vaikea saada selville, mitä kaukolämpö oikeasti maksaa.

 

Maalämpö tuo rahaa kotiin päin

 

Kaukolämmöllä ja maalämmöllä on yksi iso ero, jota voi verrata vuokralla asumiseen ja omistusasumiseen. Kun kaukolämmön valinnut maksaa rahansa kaukolämmön toimittajalle, maalämmön valinnut saa rahoilleen vastineeksi rakennuksen lämmityksen lisäksi nykyaikaisen lämmitysjärjestelmän, joka nostaa kiinteistön arvoa.

 

Esimerkkilaskelma lämmityskustannuksista maalämmöllä ja kaukolämmöllä

 

Nelihenkinen perhe asuu omakotitalossa, jonka pinta-ala on 176 m². Talon lämmitysenergian tarve on 26 290 kWh vuodessa. Kun valitaan kaukolämpö, tämä energiamäärä ostetaan kokonaan, mutta maalämmöllä ostettavan energian määrä on vain 7 990 kWh.

 

Kaukolämmön hinnan keskiarvo Suomessa on 80,88 e/MWh (7/2012) niissä laitoksissa, joissa kaukolämpö tuotetaan pääasiassa yhteistuotannossa sähkön kanssa. Energiateollisuus ry:n taulukossa on huomioitu se seikka, että kaukolämpöä tarvitaan eniten silloin, kun sen hinta on korkeimmillaan eli talvella. Sähkön hinnaksi arvioin 0,12 e/kWh.

 

Näillä lukemilla omakotitalon lämmityskustannuksiksi tulee kaukolämmöllä 2 126 euroa vuodessa. Maalämmöllä lämmityskulut ovat 959 euroa vuodessa, mikä on 1 167 euroa ja 55 % vähemmän kuin kaukolämmöllä.

Katja Manner

Kirjoittanut Katja Manner

Viimeisimmät Blogit