Rakennusautomaatio

Pyydä tarjous

Automaatiojärjestelmä taloyhtiöön tai liikekiinteistöön

Taloyhtiön tai liikekiinteistön maalämpö- ja lämmöntalteenottojärjestelmä on arvokas investointi, jonka tavoitteena on tuottaa parhaat mahdolliset säästöt lämmityskustannuksissa. Siksi on syytä huolehtia, että järjestelmä toimii optimaalisesti, ja mahdolliset häiriötilat korjataan heti. Tämä onnistuu rakennusautomaatiojärjestelmän ja etävalvonnan sekä etäohjauksen avulla.

Suurinta osaa taloyhtiöiden ja liikekiinteistöjen maalämpö- ja lämmöntalteenottojärjestelmistä ohjataan ja etävalvotaan nykyisin automaation avulla. Asuinkerrostaloissa maalämpöjärjestelmän rinnalla on tavallisimmin myös lämmöntalteenottojärjestelmä. Silloin rakennusautomaatio on välttämätön, koska maalämpöpumpun ohjauslogiikka ei yksin riitä ohjaamaan koko järjestelmää.

Automaatiojärjestelmä kerää maalämpö- ja lämmöntalteenottojärjestelmän toiminnasta tietoa, jota seuraamalla varmistutaan siitä, että järjestelmä toimii oikein ja parhaalla mahdollisella hyötysuhteella. Automaatio seuraa esimerkiksi maalämpöpumpun, lämmönjakojärjestelmän, käyttöveden ja ilmanvaihdon lämpötilaa sekä painetietoja. Kun käytössä on poistoilman lämmön talteenotto, rakennusautomaatio kerää tiedon poistuvan ilman lämpötilasta ennen ja jälkeen lämmön talteenoton. Myös lämmönkeruunesteen lämpötilaa seurataan. Nämä lämpötilat kertovat, toimiiko poistoilman lämmön talteenotto suunnitellulla tavalla.

Video: Rakennusautomaatio ohjaa lämpöpumppujärjestelmää

Mitä rakennusautomaatio tarkoittaa ja mitä automaatioasiantuntija tekee? Katso video asiantuntijamme työstä.

Automaatio ja ilmanvaihto

Kun rakennukseen asennetaan poistoilman lämmön talteenotto, vanhat huippuimurit vaihdetaan puhaltimiin, joissa on taajuusmuuttajat. Taajuusmuuttajan avulla puhaltimen kierroslukua voidaan säätää portaattomasti, joten ilmanvaihtoa voi säädellä tarpeen mukaan.

Kovilla pakkasilla vedon tunnetta asunnoissa voidaan vähentää säätämällä ilmanvaihdon määrää pienemmälle, ja lämpimillä kesäkeleillä asuntojen sisäilma pysyy mukavan viileänä, kun ilmanvaihtoa säädetään suuremmalle. Kesäaikaan ilmanvaihtoa voidaan myös tehostaa yöksi.

Suuren kiinteistön maalämpö- tai lämmöntalteenottojärjestelmää on järkevää ohjata rakennusautomaation avulla. Automaatio huolehtii järjestelmän optimaalisesta toiminnasta ja lisää asumismukavuutta. Kun talossa on sekä maalämpö että lämmön talteenotto, rakennusautomaatio on välttämätön. 

Automaatio ja ilmanvaihto

Automaatio ja etävalvonta

Automaatiojärjestelmään voidaan yhdistää etävalvonta. Jos maalämpöjärjestelmä tai poistoilman lämmön talteenotto ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla, valvomon päivystäjä saa tästä tiedon reaaliaikaisesti. Järjestelmän toimintaa voidaan säätää ja mahdollisia hälytyksiä kuitata sekä ryhtyä tarvittaessa huoltotoimenpiteisiin.

Etävalvonnassa voidaan myös havaita, mikäli lämmönkeruupiirin tai patteriverkoston suodatin on likaantunut. Likaantuneet suodattimet häiritsevät maalämpöpumpun toimintaa ja heikentävät hyötysuhdetta. Jos jompikumpi suodattimista pääsee tukkeutumaan, se aiheuttaa maalämpöpumpulle toimintahäiriön. Myös ilmanvaihdon suodattimien puhtautta voidaan seurata.

Kun huoltoasentajalla on tieto häiriön aiheuttajasta jo etukäteen, vikaa ei tarvitse etsiä paikan päällä, ja korjaaminen on huomattavasti nopeampaa. Automaation ja etävalvonnan avulla voidaan välttää lämmityksen ja lämpimän käyttöveden katkokset, mikä lisää asukkaiden ja isännöitsijän tyytyväisyyttä huomattavasti.

Video: Etävalvontajärjestelmä

Etävalvontajärjestelmän avulla voidaan seurata ja mitata lämmitysjärjestelmän toimintaa. Automaatioasiantuntija Markku Manner kertoo videolla etävalvonnasta.

Tarjous taloautomaatiosta

Kiinnostunut automaatiosta?

Teemme sinulle räätälöidyn tarjouksen.

 

 

Pyydä tarjous

Ouman Ouflex -rakennus­automaatio­järjestelmä

Toimitamme taloyhtiöihin ja liikekiinteistöihin Ouman Ouflex -rakennusautomaatiojärjestelmää. Ouman on kotimainen rakennusautomaatiojärjestelmien toimittaja, jonka Ouflex -järjestelmällä on vankka maine luotettavana ja kustannustehokkaana ratkaisuna. Ouman Ouflex onkin eniten käytetty rakennusautomaatioratkaisu Suomessa.

Ouman Ouflex -rakennusautomaatiojärjestelmä on vapaasti ohjelmoitava. Järjestelmällä voidaan ohjata mitä tahansa lämmöntuottotapaa, muun muassa kaukolämpöä, maalämpöä, öljykattiloita ja sähkövaraajaa. Ouflex -järjestelmällä voidaan myös ohjata ilmanvaihtoa sekä poistoilman lämmön talteenottoa.

Lämmityksen ja ilmanvaihdon lisäksi Ouman Ouflex -järjestelmään voidaan kytkeä monia muita toimintoja, kuten valaistuksen ohjaus, sähkölukkojen aikaohjelmat sekä pesutupien ja saunojen ohjaus. Ouflex -järjestelmällä voidaankin toteuttaa luotettavasti useimmat taloyhtiöiden ja liikekiinteistöjen rakennusautomaatioon liittyvät ratkaisut.

Ouman Ouflex -automaatiojärjestelmään voidaan yhdistää Ouman Ounet-etähallintajärjestelmä, jonka avulla rakennuksen ilmanvaihtoa ja lämmitystä voidaan valvoa ja ohjata vaivattomasti reaaliajassa. Ounet voidaan liittää sekä olemassaoleviin että uusiin Ouman-automaatiolaitteisiin. Järjestelmän tietoturvallisuus hoidetaan huolellisesti palomuurien, salattujen yhteyksien ja henkilökohtaisten käyttäjätunnusten avulla.

Ouman Ounet -järjestelmä

Kotimaisen Oumanin vapaasti ohjelmoitavalla Ouflex-rakennusautomaatiojärjestelmällä voidaan ohjata sekä lämmöntuottoa, ilmanvaihtoa että poistoilman lämmön talteenottoa.

Rakennusautomaatio­tiimimme

On tärkeää, että rakennusautomaatiojärjestelmien ja etävalvontaratkaisujen toteuttaja on ammattitaitoinen ja ymmärtää talotekniikan läpikotaisin. Rakennusautomaatiotiimillämme on satojen toteutettujen kohteiden kokemus ja luotettava osaaminen.

Kun taloyhtiö tai liikekiinteistö tilaa meiltä maalämpö- tai lämmöntalteenottojärjestelmän, oma automaatiotiimimme asentaa sitä ohjaavan rakennusautomaatiojärjestelmän. Tämä toimintatapa varmistaa sen, että maalämpö- ja lämmöntalteenottojärjestelmät sekä rakennusautomaatio ja etävalvonta toimivat saumattomasti yhteen.

Etävalvonnan ja huollon hoitaa oma huoltopalvelumme Maalämpöhuoltokeskus. Tämä antaa asiakkaallemme varmuuden koko järjestelmän toteutuksen onnistumisesta sekä huolto- ja etävalvontapalvelujen jatkuvuudesta.